pátek 22. dubna 2016

Epizoda #6 - Zvedací most


Králíci nejsou takoví, jak by se zdálo.
Vítejte v Night Vale.



Měli jsme v posledních hodinách nahlášeno několik výpadků proudu skrze celé město Night Vale. Pokuď právě jeden zažíváte… no, pak mě nemůžete slyšet, že?
Oddělení komunálních služeb města Night Vale prohlásilo, že stále pracují na rozeznávání příčiny těch výpadků, které se plynule potulují tam a zpět skrze městečko jako velká kráčející příšera. Ti, jejichž sousedé byli zasaženi výpadky, nahlásili výkřiky jestřábů nad jejich hlavami a když světla naskočila zpět, cítili se, jako by možná mohli být jiní lidé - jejich vzpomínky a identity byly stejné jako obvykle, ale najednou jim připadaly jako kostýmy, které jim zrovna nepasovaly. Jako by pro ně byly úplně nové. Jako by byli vyměněni s někým, kdo byl přesně jako oni. Jako by vše, co bylo známé, bylo od té doby navždycky podivné.
Dnes v noci u sebe držte baterku s náhradními bateriemi a fotoalbum z dětství, jen pro případ.


Revitalizace zvedacího mostu ve Starém městě zažila tento týden další nezdar, protože inženýři stanovili, že čalounění na nábytek, které použili ke stavbě sloupů na mostě, nasává vodu a vytvářejí nestálé základy. Kolaps tohoto týdne byl třetí ve stejném počtu měsíců.
Stavební posádky zkusily postavit základní podpěry mostní věže z vlnité lepenky, bezlepkové smetany a keramických misek. Nic nefungovalo.
Inženýři shánějí pomoc v určování toho, jak se správně staví mostní věže. Pokud máte nějaké tipy, napište je prosím na sešitový papír a pošlete je na:
Bridge Magic, LLC
PO Box 616
Nepoužívejte kurzívu ani dlouhá slova. Jasně označené kresby jsou preferované.


Dámy a pánové, už je tady zase tahle doba roku. Doba na naši každoroční záruční akci. Omlouváme se, že to musíme dělat, ale, jak víte, Night Vale má hodně rádií podporovaných komunitou, a věc s rádii podporovanými komunitou je… že je podporované posluchači jako jste vy. A také Guatemalou a některými kamioňáky, kteří jsou, někdy, prostě moc štědří.
Jakákoliv částka, kterou nám můžete dát, nám pomůže pokračovat v našich komunitních programech. Dolar, dva, nebo i plazma.
Vezměte si například WZZZ, naši místní číselnou stanici, vysílající z té divné a vysoké antény postavené vzadu za opuštěnou benzínkou na Oxford Street. Věděli jste, že vysílá monotónní ženský hlas, jak čte zdánlivě náhodné číslice prokládané zvonkohrou dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu? Jak si jistě můžete představit, taková věc nepřinese hodně peněz - teda pokud je náhodou nenese.
Budu upřímný, tady v Rádiu Night Vale nevíme přesně, k čemu slouží tato stanice, nebo kterému pánu slouží. Ale vím, že je důležitou součástí téhle komunity a měli bychom se do toho opřít, abychom jí pomohli. Vítáme vaši podporu. Zavolejte nám! Nemáme číslo, jen zašeptejte “Opuštěná Algonquinia” do vašeho mobilního přijímače a Andělé, nebo Facebook, nebo něco, nám doručí přiměřený příspěvek z vašeho bankovního účtu.


Více k fiasku zvedacího mostu. V centru města byl dnes zmatek. Další v dlouhé řadě obecních selhání - městská rada je pod palbou znepokojených občanů za plýtvání peněz z daní na neefektivní služby, které jdou přes rozpočet i termín.
Jeden kritik, který si přál zústat anonymní, řekl, “Nemáme v Night Vale ani řeku nebo záliv. Nikdy by tu nebyla loď na odůvodnění zvedacího mostu!” pokračoval…
Víte co? Zapomeňte na to. Můžu vám hned teď říct, že to byl Steve Carlsberg, kdo to řekl, a že je takový otrava, ten Steve! Všimli jste si někdy, jak nikdy nevyměnil své ozdobné kryty na výfuku? Je to lenost, prostá a čirá. Lenost. Nemůžu ho nechat ničit naše město tím, že bude odmítat Night Vale zvedací most, když se ani nemůže postarat o bronzovou Corollu!


Denní noviny Night Vale oznámily, že kvůli dramaticky se zvyšujícím nákladům na tisk budou nahrazovat tištěnou verzi novin speciálním novým Vydáním Fantazie. Redaktorka Leann Hart vysvětluje, “Místo omezování našich zákazníků zastaralými způsoby inkoustu na papíře, dovolujeme jim vybrat si  zprávy, které je zajímají tím, že si vyfantazírují a představí jakékoliv zprávy chtějí. To nejenom ušetří náklady, ale povolí zákazníkům, aby zažili novinky v celobarevném, celopohybovém zážitku, odehrávajícím se v mentálním světě, který je ušit přímo pro jejich potřeby”


Předplatné tohoto vydání bude povinné a automatické a bude stát pouhých 60 dolarů měsíčně.


Tento pátek, na Pamětním stadionu střední školy Night Vale, se odehrává každoroční zápas v softballu mezi hasičským sborem Night Vale a šerifovou tajnou policií. Výnos ze hry půjde na podporu výzkumu nukleárních zbraní pro silně náboženské Indonéské milice, které by chtěly svrhnout jejich kacířskou vládu, a také pro nadaci Make-A-Wish.
Takže, i pokud nemáte rádi softball, pojďte ven a podpořte pár skvělých věcí. Loňská hra skončila porážkou, protože tajná policie trefila tři homeruny v osmém a devátém odpalování.
Hasiči tvrdili, že to byla nečistá hra (slovní hříčka je zamýšlena, drazí posluchači), protože jejich celý bullpen byl zavražděn v prostředních odpalováních foukacími šipkami. Tyto vraždy zůstaly nevyřešené a naprosto nevyšetřené. Soucítíme s rodinami zesnulých nadhazovačů. Odpočívejte v pokoji.
Měla by to být zábava! Očekávejte opravdu mstící se hasičský sbor ujímající se pole v Pátek. Lístky stojí pouze 10 dolarů, nebo 5, pokuď přinesete obohacený yellowcake uran. Černé helikoptéry budou prohledávat mysli města v den hry, a lovit ty, kdo se nezúčastní. Prvních 500 fanoušků dostane chirurgicky aplikované funkční žábry.


Oznámení: z Parku pro psy nevychází žádný digitální, statický šum, dnes oznámila starostka Pamela Winchell. Starostka několikrát za její devadesáti sekundovou improvizovanou tiskovou konferenci zdůraznila, že z Parku pro psy nevychází žádný nesnesitelný, duši trhající zvuk, který by trhal šlachy vašemu samotnému bytí.


Starostka Winchell pokračovala prosbou pro obyvatele Night Vale, aby porozuměli tomu, že by v žádném případě nemohla z malého, oploceného kousku obecní trávy a hlíny vyzařovat hluboce zašifrovaná zpráva.


Obyvatelé by si ani neměli být vědomi Parku pro psy, takže by v žádném případě nemohli slyšet hrozivý, nadpozemský hlas, instruující posluchače, aby do Parku pro psy přinesli drahé kovy a batolata.


Park pro psy,” opakovala, “To by nikdy, nikdy nemohlo být skutečné,” zařvala starostka a udeřila pódium její krvácející pěstí.


Nebyly žádné navazující otázky.


A nyní, zpráva od našich sponzorů!
[zvuk sténání]


A nyní, doprava.
Na severu rampy na jižní dálnici je zastavené auto, jižně od Silnice 800. Dojíždějící by neměli mít moc velké zpoždění, protože Dálniční kontrola tuto zprávu zuřivě odmítá.
Ve skutečnosti, představitelé policie právě teď vydali prohlášení, tvrdící, že nikde nejsou žádná auta, a, “Co to děláte, mluvit o nich, povídat hloupé lži, vy pošetilí lidé? Nejsou žádná auta! Co je tahle fikce? Ale, prosím, vy tomu vážně vůbec věříte? Počkat, počkat! Vy jste si mysleli, že jsou auta skutečná?” pokračovala Dálniční kontrola, “Oh, tohle je zábavné.”
Všechny ostatní silnice se zdají čisté. Očekávejte zdržení, samozřejmě, u staveniště zvedacího mostu, protože to bude trvat ještě roky, než bude zodpovědně dokončen.
Tady jsou horoskopy tohoto týdne.
Panna: Jděte se dnes podívat na film. Je to skvělý útěk! Hlavně od celého tohle znečištění a nebezpečného UV záření. Řekněte mi, je tohle mateřské znamínko nové?
Váhy: Vaše sny jsou plné jasnovidných vizí. Zapište si je. S trochou štěstí tam budou nějaké čísla do loterie nebo skóre utkání.
Štír: Proklínám vás! Proklínám vaši rodinu! Proklínám vaše děti! A děti vašich dětí! Zlý, zlý štír.
Střelec: Dobře se dnes najezte! Zasloužíte si to. A tím to myslím velké alergie na jídlo. A tím zasloužíte myslím dostali jste. Měl bych si tyhle věci korekturovat, než je přečtu nahlas. Zkusme to znovu. Dostali jste velké alergie na jídlo. Ano, mnohem přesnější. Dobře jezte!
Kozoroh: To co jste si tohle ráno dali do očí nebyly kontaktní čočky. Radši o tom už nikdy nepřemýšlejte.


Vodnář: Bílá koule bude pod prostřední skořápkou. Věřte hvězdám. Investujte všechny své peníze na tuto lukrativní pouliční hru.


Ryby: Vyhráli jste úplně nové auto!


Beran: Pocítíte neodbytný smutek nad věcmi minulými. Dnešní vůně jsou pšeničné klíčky a toast.


Býk: Dnes je váš každoroční Den Zločinu. Všichni Býci jsou dnes osvobozeni od zákonů.


Blíženci: Dnes potkáte někoho, kdo nebude mít žádný vliv na váš život, a koho okamžitě zapomenete. Udržte si naději pro možnou budoucnost.


Rak: Musím zaplatit svůj účet za telefon a taky koupit nějaké mléko. To jsem neřekl já, to je co dnes říkají hvězdy. Vyložte si to jak chcete.


Lev: Bude lepší, když toto nebudu číst nahlas. Je lepší to nevědět. Řekněte své rodině, že je milujete.


Toto byly horoskopy tohoto týdne.


Dobré zprávy pro fandy rádiem řízených letounů! Ty neidentifikovatelné černé kovové stromy, které se náhle objevily u knihovny zpátky v červnu a způsobily, že všechny objekty alespoň třicet stop ve vzduchu náhle vzplanuly? No, konečně byly odklizeny, protože se tam staví nový obchodní dům a parkoviště.
Letiště Night Vale, místní pozorovatelé ptáků a ten milý epileptický pár, který provozuje vrtulník Záchranných služeb, jsou těmito zprávami potěšeni tak moc, jak jen to jde.
Nicméně, vynořilo se několik peticí od organizací na zlepšení sousedství. Juanita Jefferson, hlava jedné takové organizace - Night Vale Nebo Nic - řekla, “Stromyyy! Jsou my!”
Jefferson se poté na několik minut bez mrkání zastavila a znovu zašeptala, “Stromyyyy,” než se zhroutila v slzách a hlasitém sténání.
Jefferson poté byla vrtulníkem převezena do všeobecné nemocnice Night Vale, kde je údajně ve stabilním stavu. Tohle ráno vydal Jeffersin právník prohlášení říkající: “Moje klientka si plně uvědomuje ironii této cesty helikoptérou, ale trvá na svém předchozím prohlášení, “Stromy, stromy, jsou my”
Mezitím, slyšel jsem od důvěryhodných informátorů, že v novém obchodním domě bude Pinkberry. Vyynikajíícííí!


Tohle jsem se právě dozvěděl k zvedacímu mostu: Městská rada řekla, že, v odpovědi na kolaps tohoto týdne, zvýší rozpočet projektu o 20 miliónů dolarů na dalších 14 let - novou časovou osu pro most.
Peníze pro tyto výdaje přijdou z programu na školní obědy, 65% daňě z hotelů, a 276 dolarů z mostního mýtné, které bude s E-Z průkazem zlevněné na 249 dolarů.
A teď k editoriálu stanice.
Velké, drahé projekty nejsou v Night Vale neobvyklé. Jsme trpělivé ale houževnaté malé město. Máme velké sny - někdy strašidelné, nezapomenutelné sny, které se každoročně ve stejný den opakují a jsou sdílené každým ve městě, ale ty velké sny plníme.
Pamatujete si na Hodinovou věž? Její postavení trvalo osmdesát let a 23 miliónů dolarů. A přestože je neviditelná a neustále se přemisťuje, je to půvabná stavba která bezvadně udržuje čas. Je to nóbl podpis rostoucího panoráma Night Vale, ne jako ten příšerný sportovní areál, který minulé jaro postavilo Desert Bluffs. Desert Bluffs neumí nic udělat správně. To je kam patří Steve Carlsberg! Bože, jaký blbec.
A nyní, počasí!
[“Aye” by Dio]
Podle všeho se mnou šerifova tajná policie ohledně starého Steva Carlsberga souhlasí, drazí posluchači. Právě jsme obdrželi hlášení od spolehlivého svědka, že před dvěma dny byl Steve hozen dozadu dodávky bez oken, jen aby se dříve toto ráno znovu objevil a měl na hlavě tlusté obvazy a jedl polystyrén vytvarovaný jako zmrzlinový kornout.


Chci využít této chvíle, abych vám všem tam venku poděkoval za štědré dary, o kterých si můžete ale nemusíte uvědomovat, že jste darovali.


V průběhu této show jsme získali jen o chloupek víc než 45 000 dolarů., což zahrnuje dar 45 000 dolarů od jistého anonymního světového vůdce. Nemůžu vám říct koho… řekněme prostě, muchos gracias, El Presidente! Mano dura, cabeza, y corazón. (Děkujeme moc, prezidente! Pevnou ruku, hlavu i srdce.)
Znovu děkuji za vaši nedobrovolnou podporu komunitního rádia. Nemohli bychom to zvládnout bez podpory posluchačů, jako jste vy, ve spojení s neetickými podmínkami zločinných organizací.
A s tím vás, lidi, nechávám samotné s vašimi myšlenkami.
Zůstaňte naladěni pro Zydeco: Tón po tónu - speciální dvojhodinový verbální popis toho, jak zní hudební styl zydeco.

Buenos noches, Night Vale. 

Dobrou noc.

Dnešní přísloví: Jste ztraceni? Zmateni? Chybí vám směr? Potřebujete najít smysl vašeho života?



***
Vytvořili Commonplace Books, napsali Joseph Fink a Jeffrey Cranor. Hudba: Disparition (disparition.info). Počasí: “Aye" -Dio. Více infromací na welcometonightvale.com, @NightValeRadio na Twitteru a Facebooku.

originální přepis v angličtině (odkazy na SoundCloud a YouTube přidány):

http://cecilspeaks.tumblr.com/post/56984911322/episode-6-the-drawbridge

Žádné komentáře:

Okomentovat