pátek 28. října 2016

Epizoda #8 - Světla v Radonovém kaňonu


Mlčeti zlato, slova jsou vibracemi a myšlenky magií.
Vítejte v Night Vale.



Příští sobotu bude velké losování loterie, posluchači, přímo před radnicí. A vaše komunitní stanice rádia dala dohromady pár užitečných tipů na výhru. Loterie je, samozřejmě, povinná, ale jak můžete dostat nejlepší šanci na to, abyste si vytáhli prázdný bílý papírek a ne jeden z těch fialových, které znamenají, že budete ceremoniálně vykucháni a sní vás vlci v Dětské Zoo a Provizorním Karnevalu?
Vím, že některým z vás mladých lidí to může znít jako barbarská, zastaralá tradice. Ale kdyby nebyla tahle komunálně naplánovaná oběť občanů každého čtvrt roku, jak jinak bychom našli uspokojivý pokrm na nakrmení těch smutných, vychrtlých zvířat?
Takže nyní tady jsou „Tři P“ hraní loterie.
  • První P: Poznejte. Naučte se vycítit barvy. Fialová má odvážnější emociální auru než bílá.
  • Druhé P: Podpalte. Zapalte svůj dům. Přestože není pravda, že by vlci odmítli sníst žháře, je vědeckým faktem, že nemůžou odhalit jejich přítomnost.
  • Třetí P: Předstírejte. Jestli si náhodou vytáhnete fialový papírek, předstírejte, že jste někdo, kdo si vytáhl bílý papírek. Můžete být mylně označeni jako barvoslepí. To, samozřejmě, bude vést k měsícům bolestivé převýchovy barev na Městské radnici. Ale, ve většině kultur, je to lepší než být snězen vlkem.
Také určitě navštivte Festival pojízdných prodejen, který se koná v centru jako součást loterijních slavností. Oblíbené dobrůtky pojízdných prodejen zahrnují korejské barbecue, vegetariánské chilli a telecí zmrzlinu.

Carlos, nejoblíbenější vědec na této stanici (bez urážky Dr. Dubinski v oddělení chemie Veřejné univerzity Night Vale), se dnes ráno zastavil v naší vysílací stanici na krátký pokec.
Bohužel, na plány na večeři nebo na víkend nepřišla řeč.
Ovšem na co přišla s Carlosem řeč bylo, abychom se zeptali posluchačů, jestli minulý víkend neviděli řadu jasných, barevných záblesků z Radonového kaňonu. Tyto záblesky by také byly doprovázené nesrozumitelnými zvuky - možná nějakou formou kódované komunikace nebo technikou na rušení signálu. Carlos navrhl, že by tady mohly fungovat nějaké zlověstné síly. Odmítnul živý rozhovor, tvrdil jen že se o nás bojí. Bojí se pro všechny z nás v tomto podivném městečku. Potom rychle odjel v jeho ekonomickém ale atraktivním sportovním-hybridním kupé.
Pokud někdo něco ví o těchto cizokrajných světlech a zvucích, prosím, okamžitě se nám ozvěte.

Nick Ford, vrchní dozorce školy Night Vale, dnes oznámil, že se Zářící mrak rozhodl přidat ke školní radě. Zářící mrak před pár týdny přeletěl nad celým městečkem Night Vale - a u toho shazoval mršiny malých i velkých zvířat, ovládal naše myšlenky a terciální svalstva a vymazal veškerá nahrávací zařízení. Pořád si nejsme jestli jestli Zářící mrak vůbec existuje, protože si na něj nikdo nepamatuje ani k němu nemá žádnou digitální nahrávku. Kdyby nebylo těch pár neohrožených občanů, kteří použili staromódní pera a tužky, aby zaznamenali událost do svých diářů, neměli bychom neměli bychom o tomto dni žádné zprávy.
Já, samozřejmě, těm pisatelům diářů mohu poděkovat pouze anonymně tady v rádiu, protože městská rada Night Vale před dlouhou dobou zakázala psací potřeby - spolu se skleničkami na margaritu a skenovači čárových kódů - a nechtěl bych, aby se mí kolegové reportéři dostali do nějakých problémů se šerifovou tajnou policií.
Podle vrchního dorozce Forda byla návštěva Zářícího mraku v ten skoro-zapomenutý den jen pokusem najít milé sousedství s dobrými školami na výchovu dítěte. Jaké potomstvo může  mocný, beztvarý mrak stvořený ze škodlivých nočních můr a duchovního ničení, vůbec zplodit, to si netroufám ani spekulovat. Ale vím jednu věc: tomu malému mráčku se dostane zatraceně dobrého vzdělání ve školní čtvrti Night Vale.

A není to povzbudivé slyšet že otec, nebo matka, toho malého obláčku zoufalství bude pomáhat školní radě? Myslím že, nehledě na to jak je škola dobrá, z toho může student vytěžit jen tolik co do toho vloží rodiče. Všichni bychom na sebe měli vzít tak důležitou roli ve školních životech našich dětí.

Zvláště ty, Steve Carlsbergu. Neděláš nic jiného, než že nosíš na schůzky PTA (Parent-Teacher Association, Sdružení rodičů a přátel školy, pozn. překl.) neuvěřitelně suché koláčky a zapisuješ gramaticky příšerné záznamy na tvých šiftách tajemníka. Vzpamatuj se, Steve!
Vrchní dozorce Ford nabídl toto prohlášení na podporu nejnovějšího člena školní rady:
Všechna sláva! Poklekněte před Zářícím mrakem. Obětování. Mor. Boláky. Všechna sláva Zářícímu mraku!“

A nyní, doprava.
Dnes ráno jsem viděl běžícího muže. Minul můj dům, těžce dýchal, kulhal., zoufale běžel. Zkoušel jsem ho zastavit, ale nepodíval se mi do očí.
Dnes v poledne jsem viděl běžícího muže. Sbíhal z hory, držel tašku. Jeho kolena byla krvavá a jeho tvář smáčena slzami.
Dnes večer jsem viděl běžícího muže. Opouštěl město, nohy se třásly jako vystrašené srdce. Myslím, že mu chyběla ruka.
Je to, že by se mi nepodíval do očí, nebo že neměl oči? Teď bych si na to rád vzpomenul. Je hodně věcí, na které bych si chtěl vzpomenout.
To byla doprava.

Po celém městě se objevily nové reklamní tabule, nesoucí obrázek krocaního sendviče a jediného slova „HARLOT“ ve velkém, tiskacím písmu.

Tyhle reklamní tabule způsobily zmatek - jak kvůli jejich dvojznačné zprávě, tak kvůli faktu, že se celá struktura reklamních tabulí zhmotnila přes noc na místech, kde se obvykle nestaví, jakož jsou obývací pokoje místních domů, uprostřed rušných dopravních tepen (což způsobilo několik dopravních nehod) a, v jednom případě, přímo v živém psovi, který se nezdá být zraněn tímto přírůstkem k jeho tělu, a vzal sebou celou reklamní tabuli, když šel okolo města na jeho obvyklé psí povinnosti.
Oddělení zdraví a lidských služeb nedávno převzalo zodpovědnost za reklamní tabule a řekli, že jsou jen součástí kampaně na podporu výživy a zdravého životního stylu mezi dětmi. Původní návrh tohoto prohlášení také říkal něco o oběti dávno mrtvému bohu, ale to bylo upraveno na „zábavné, aktivní životní styly jsou důležité pro děti všech věků“ v následujícím dodatku.

Dostáváme od posluchačů a od Oddělení parků několik telefonátů o tom, že ty blikající světla a nerozluštitelné zvuky, které jsme dříve hlásili, byly z multimediálního laserového představení Pink Floyd. Spojil jsem se kvůli tomu s Carlosem, a řekl, že je situace ještě horší než by si uměl představit.
Znovu nezmínil víkendové plány.

Sportovní skandál otřásl naším malým tichým městečkem. Night Vale Scorpions tuto fotbalovou sezónu čelili několika obviněním z možných sabotáží. Zástupci školní čtvrti Desert Bluffs, kteří mluvili v nepříjemných vysokých hlasech poukazujících na slabost ducha a osobnosti, si stěžovali Odboru pravidel silničního oboru a okresního fotbalu, že se nedávno narostlá druhá hlava quarterbacka Michaela Sandero počítá jako dvanáctý muž na hřišti a tím zneplatňuje veškeré výhry které přinesl svou také nedávno získanou nadlidskou hbitostí a silou.
OPSOOF (Odbor pravidel silničního oboru a okresního fotbalu) také prohlásil, že se podívají do těchto obvinění s maximální vážností, spolu s jejich souběžným vyšetřováním toho, jestli je systém „neviditelných chodníků Night Vale ve skutečnosti zoufalý pokus o záchranu městské pokladnice na úkor životů chodců.

Mezitím ještě školní rada neoznámila jejich rozhodnutí na pokračující slyšení, zda jednání andělů nejsou nelegální sabotáží hry. Několik andělů souhlasilo se svědčením na těchto slyšeních, ale jejich svědectví byla ukončena brzy, když vyšlo najevo, že ta slyšení byly ve skutečnosti propracované pasti nastražené městskou radou, aby konečně chytili anděly, o kterých rada vlastně nepředpokládá, že existují. Naštěstí andělé jednoduše utekli z jejich klecí v záblesku nebeského světla, předpokládaně se vrátili do domu stařenky Josie, hned vedle parkoviště, který se stal neoficiálním útulkem místních andělů.
Když jsme se zeptali na spor ohledně rekordního vyhrávání jeho týmu, trenér Nazr al-Mujaheed řekl: „Naši chlapci jsou dobří chlapci. Jsou to dobří chlapci ve fotbale. Vyhráváme. S chlapci. Fotbal. Potom se nepřítomně usmál, zamával na nikoho a zaběhnul se někam směrem k lesům. Více k tomuto příběhu hned jak se bude vyvíjet.

A nyní, slovo od našich sponzorů.
Dnes si zajděte do nejbližší restaurace Subway, a vyzkoušejte jejich nový, šestipalcový sendvič s bramborovou kaší! A jako třešničku na dortu čerstvou zeleninu, jako jsou hranolky a nutella. Dokonce vám to i opečou nebo uvaří! V Night Vale je několik lokací Subway, všechny jsou snadno dosažitelné skrze kouzlení a skandování. A od teď do 30. Listopadu platí, že pokud si kopíte devět kusů převráceného tlustého střeva, dostanete zdarma 40 uncí (1 litr, pozn. překl.) sody nebo čerstvě upečenou tabákovou sušenku.
Subway: Pozřete své vlastní prázdné srdce.

Vzrušující zprávy o Opuštěném dole za městem, kam jsou zavlečeni tajnou policií lidé, co volí nesprávně: vězňům bude dostupné HBO On Demand v průběhu jejich neurčitého zadržení. Všechny vaše oblíbené seriály, jako je Špína Baltimoru (The Wire), Sex ve městě, nebo i nové hity jako Hra o trůny, budou dostupné v každé cele.
A navíc, tajná policie oznámila že náhodně popraví jednoho vězně denně dokud nebudou všechny nesprávné hlasy spraveny.

Tohle právě přišlo: Slyšeli jsme od Městské rady, že tento víkend v Radonovém kaňonu určitě nebyl Pink Floyd Multimedia Laser Spectacular (multimediální laserové představení (laserová show) Pink Floyd)… že nikdy nebyl Pink Floyd Multimedia Laser Spectacular ani poblíž Night Vale. „Pink Floyd ani neexistuje, řekla rada ve velmi přísném, ale tichém oznámení, které jsem právě dostal já, tady, přes telefon.
Městská rada… a toto je divné… celá rada - ne jen zástupce rady, ale celá rada - vydala toto prohlášení, všichni mluvící zároveň, právě teď, přes telefon: že obyvatelé Night Vale mají zakázáno mluvit o jakýchkoliv světlech nebo zvucích které tento víkend vycházely z Radonového kaňonu a že by prostě měli přestat vzpomínat na Pink Floyd jako takové.
Rada zopakovala že není možné aby byly velcí fanoušci Floydů, kteří soukromě používají veřejné fondy na laserem poháněnou seanci, mluvili o „hard-rockových klasických jamech s duchem původního frontmana Syda Barretta, a že Syd by stejně nic pikatního neřekl, protože je takový džentlmen a umělec. To se vůbec nestalo.

Takže, posluchači, naléháme na vás aby jste se nedívali do Radonového kaňonu. Odvraťte své oči, uši a vzpomínky od toho, co už vám není nadále povoleno.Nalezněte útěchu a rozptýlení v hustém jídle a televizních programech.
Jak tvrdí staré rčení:
„Život bolesti je bolestí života a nikdy jí neutečeš - můžeš jenom doufat, že se skryje, neznámá, v šuplíku jako jedovatý pavouk a nikdy znovu nevyleze, přestože to pravděpodobně udělá, nečekaně a hrůzně, vystraší tě tak, že nebudeš moct pohodlně provádět ani ty nejfádnější, každodenní úkoly.
Nebo tak to alespoň moji prarodiče vždy formulovali.



A nyní, počasí.

[„This Too Shall Pass by Danny Schmidt]


Teddy Williams, z Desert Flower Bowling Alley and Arcade Fun Complex, má novinky k vchodu do toho rozsáhlého podzemního města, které našel v místě vracení kuliček na páté dráze.

Říká, že každé okno města teď svítí dnem i nocí. A slyšel křik a kroky něčeho, co zní jako armáda pochodující nahoru k nadzemnímu světu. Také řekl, že, vzhledem k tomu že už na ničem nezáleží, je bowling za poloviční cenu a ke každé hře dostanete zdarma košíček s křidélky.

Mmm, nic nemá na Desert Flower křidélka!



Nechte mě, abych vás opustil s tímhle, drazí posluchači.
Žijeme zběsilé životy. Naplněné potřebami a povinnostmi, ale úplně zbaveny jakéhokoliv skutečného záměru. Navrhuji, abychom si zkusili užívat prostých věcí. Život by měl být jako košík kuřecích křidélek: slaný, plný tuku a octu a obklopený celerem, který vlastně nikdy nejíte, i když vašim zasliněným ukazováčkem hltáte poslední viskózní proužky buvolí omáčky z voskového papíru. Ano, tak by měl vypadat život, Night Vale.
Zůstaňte naladěni pro vyjímečné živé vysílání toho, jak Symfonický orchestr Night Vale předvádí klasickou hru Eugeneho O’Neilla The Iceman Cometh.

Je to dobrá noc, posluchači.
Dobrou noc.

Dnešní přísloví: Žijeme v nemateriálním světě - světě duchů, a já jsem nemateriální dívka - duch.



***
Vytvořili Commonplace Books, napsali Joseph Fink a Jeffrey Cranor. Hudba: Disparition (disparition.info). Počasí: „This Too Shall Pass - Danny Schmidt. Více infromací na welcometonightvale.com, @NightValeRadio na Twitteru a Facebooku.


originální přepis v angličtině (odkazy na YouTube přidány):

https://nightvalepubliclibrary.wordpress.com/category/episodes-1-9/episode-8-the-lights-in-radon-canyon/page/2/

http://cecilspeaks.tumblr.com/post/57240705195/episode-8-the-lights-in-radon-canyon

4 komentáře:

  1. Dúfam že to tu bude pokračovať.Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dúfam že to tu bude pokračovať.Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty vole už je 2018 a stále nič.škodaja to tak žeriem .😔😔😔

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na překladu se pořád (ehm) pracuje (tak trochu, no, spíš, občas, spíš není motivace, ale, už ho skoro mám!), jsem překvapená, že to vlastně někdo čte a má o další díl zájem! :)

      Vymazat