čtvrtek 16. května 2019

Epizoda #10 - Divocí psi



Ničeho nelitujte, dokud nebude moc pozdě. Pak litujte všeho.

Vítejte v Night Vale.


Dnešní hlavní zprávy:

Potulná smečka divokých psů několik posledních hodin terorizovala Night Vale. Psi byli popsáni hlavně jako voříšci, možná míšenci pitbulů. Svědci tvrdí, že jejich zjevným vůdcem je tříhlavý jedinec s tuctem dekorativních medailí za zásluhy.

Šerifova tajná policie potvrdila, že smečka psů už dnes ráno zaútočila na skupinu školáků ve věku okolo osmi let, když nastupovali do autobusu. Zranění byla minimální, neboť se děti ochránily pomocí školou poskytnutých kanystrů na plyn a automatických pistolí.

Motivy psů jsou nadále neznámé, i když se autority domnívají, že by jimi mohl být metamfetamin a/nebo jiné věci týkající se gangů. Více k tomuto příběhu hned, jak se bude vyvíjet.

Toto páteční odpoledne bude oddělení pro parky stříkat pesticidy ve všech veřejných areálech parků a také v sousedstvích s hustou zelení a převážně irským původem.

Night Vale vynakládá velké úsilí na snížení populace komárů a nebezpečných nemocí, které přenáší. Loni byli komáři zodpovědní za vypuknutí západonilské horečky, chřipky, panache, elefantiázy a syndromu přiblížení se Fanny Brice.

Prosím, od jedné hodiny odpolední v pátek do desíti večer v sobotu zůstávejte uvnitř, abyste se vyhnuli kožnímu kontaktu s pesticidy – které, podle všeho, způsobují kožní odřeniny, epilepsii, super epilepsii a převrácení orgánů. Oddělení pro parky přidává, že pesticidy mají poločas rozpadu 2 100 let, což znamená, že budeme mít od těch otravných komárů na dlouhou dobu pokoj.

Právě se nám dostaly zprávy od Waynea Tylera, pomocného manažera směn v novém Pinkberry, že někdo dnes ráno zahlédl tu smečku divokých psů, jak se prohrabává v popelnicích za knihovnou. Utekli s nějakými vyřazenými nádobami na jídlo s sebou, s čínským jídlem, rezavým rámem od futonu a dvěma bezdomovci – pravděpodobně, aby se stali stoupenci divokých psů. Pokud jste poblíž knihovny, mějte se na pozoru, protože ti psi jsou nebezpeční.

Také mějte na paměti, že poplatky za nevrácené knihy vyletěly nahoru na 50 centů za den a po 30 dnech až na zmrzačení čelisti.

Lékařská komise Night Vale vydala novou studii, ve které tvrdí, že máte někde na svém těle pavouka, vždy, ale hlavně teď. Dále studie tvrdí, že bude potřeba hlubšího výzkumu, aby se dalo určit, kde přesně na vašem těle pavouk je, nebo jaké má úmysly. Ale zatím ví, že je určitě tam, a že je to statisticky pravděpodobně jeden z těch vážně ošklivých.

Přejděme k tipům pro zdraví.

Posluchači: Trpíte syndromem karpálního tunelu? Užíváte si syndrom karpálního tunelu? Jste překvapeni syndromem karpálního tunelu? Jste rozzuřeni syndromem karpálního tunelu? Cítíte pulzující smutek, který skoro nemůžete vystát ze syndromu karpálního tunelu? Cítíte hojnost lásky a uznání pro ostatní lidské bytosti cestující tímto matoucím a konečným životem s vámi ze syndromu karpálního tunelu? Vzrušuje vás sexuálně syndrom karpálního tunelu? To by bylo divné.

Nikoho nechci odsuzovat, ale… bylo by to divné.

Tohle byly tipy pro zdraví.

Posluchači, právě jsme se dozvěděli, že staveniště padacího mostu bylo zasaženo vandalskými graffiti. Šerifova tajná policie podezírá smečku divokých psů jako viníky za obrovskými nasprejovanými písmeny podél lešení mostu, která hlásají:

ZLATÝ STANDART JE NÁŠ STANDART

a také

PŘEČTĚTE SI ÚSTAVU

Dále tam byl velmi propracovaný portrét Alexandra Hamiltona s brýlemi Groucho Marxe  na nose, a s popiskem:

LISTY FEDERALISTŮ (pozn. překladatele: Federalist papers - paper = papír, list)

… ale kde bylo FEDERALISTŮ přeškrtnuto a místo toho červeně napsáno TOALETNÍ.

Vlastně, tohle byste měli vidět. Je to opravdu působivé. Všechno to a sprejem – jsem ohromen! Oni jsou vážně dobří umělci!

Nicméně, tihle psi jsou možná ozbrojeni a možná mají dokonce i vzteklinu. A jsou to určitě libertariánští pouliční umělci a policie i představitelé města kvůli nim musí na vyřešení problému pracovat dvojnásobně.

Pokud máte nějaké tipy, které by vedly k chycení této potulné smečky psů, prosím, nechte si je pro sebe.

Také jsme se doslechli, že se vám nabourali do telefonů a počítačů, takže nejlépe neopouštějte domovy a nemluvte nahlas.

Pojďme se podívat na komunitní kalendář.

Tohle nedělní odpoledne pořádá hasičské oddělení Night Vale jejich obtýdenní průvod pro uznání hasičů. Všichni hasiči z našeho města pojedou přes hlavní ulici na svých zářivě červených vozech, které budou přeměněny v alegorické vozy znázorňující některé z největších požárů v historii Night Vale.

Jeden z mých osobních oblíbenců je požár prachu ze zemětřesení z roku 1983, kdy začaly být ohně způsobené záchvěvy země tak silné, že do smrtelných plamenů vzplanul dokonce i písek poletující vzduchem. Skoro celé obyvatelstvo města padlo a HONV to drama umí perfektně zachytit pomocí konfet a papírmašé.

Hasičské oddělení by chtělo připomenout obyvatelům Night Vale, že průvod je zdarma, a aby si zkontrolovali kávovary a plynové vařiče, než opustí domov, protože v průběhu průvodu nebudou hasit žádné požáry.

V pondělí budou mít na sobě zaměstnanci Dark Owl Records svetry bez rukávů.

V úterý večer se pořádá čestný soud skautů. Budou jmenovat jejich úplně první pokrevní skauty – hodnost hned nad orlími skauty. Prozatím žádný skaut nedosáhl na kýženou hodnost věčného skauta, ale slyšeli jsme, že dva místní kluci, Franklin Wilson a Barton Donovan, dostali odznak neviditelnosti, který je předpokladem pro danou hodnost. Dobrá práce, Franku a Barty.

Ve středu odpoledne se pořádají v rekreačním středisku celoměstské fitness trhy. Loňská akce byla zrušena, protože ji pořádali ve stejný den a čas, jako trhy smaženého kuřete a cigaret.

Nicméně letos to vypadá na velký úspěch, jelikož zajistili velké firemní sponzorství od The Intelligence Group International – kteří poskytují zdarma vyšetřování prostaty, mamogramy a chirurgicky aplikovaná sledovací zařízení.

Na čtvrtek ráno naplánovala národní služba pro počasí a národní agentura bezpečnosti obrovskou písečnou bouři.

Pátek je oázou. Jenom metaforou pro něco nedosažitelného. Vracející se sen smyslu našich životů, ale nedívejte se! Otočte hlavu. Vášživot je zde. Zůstaňte tady. Jste sami. Jste tak poklidně sami. To je ono. Ano. Dooobře.

Kontaktovali jsme Night Valeskou Zoo v naději, že zjistíme více informací o chování psů ve smečkách. Možné nám tihle zkušení experti na zvířata sdělí nějaké poznatky o chytání těchto psů, nebo nám aspoň pomohou jim porozumět.

Ředitelka Night Valeské Zoo Emily Munton nám řekla, že všechna zvířata preferují maličké klece a pravidelné krmení granulemi a že nedává žádný smysl, aby jakákoliv zvířata chtěla volně bloudit po městě. Dodala pisklavé zařvání, následované kloktavým zvukem a náš rozhovor byl poté ukončen opakovaným hřměním bez mraků.

Připomínám komukoliv, kdo dnes v Night Vale hledá levnou zábavu: je den volného vstupu do Night Valeského Muzea zapovězených technologií.
Jako obvykle muzeum nabízí mnoho fascinujících trvalých expozic, včetně levného, neznečistujícího zdroje energie vyvinutého Nikolou Teslou, několika strojů času (některé z nich dosud nebyly vynalezeny) a kapesních kalkulaček (které byly před 22 lety z nespecifikovaných důvodů Městskou radou postaveny mimo zákon).

Spolu s tím je tam také dočasná výstava, která demonstruje mnoho úžasných a vysoce nebezpečných využití laserů.

Ujistěte se, že si v obchodě se suvenýry zakoupíte průvodce po muzeu, protože všechny exponáty jsou neustále úplně zakryté tlustou pytlovinou a všechny popisové tabulky jsou začerněné lihovou fixou.

Muzeum zapovězených technologií. Pokud o tom nevíte, možná to máme, nebo taky ne!

A nyní slovo od našich sponzorů:

Přijdete domů. Světla jsou zhasnutá. Máte pocit neklidu. Najednou zazvoní telefon. Uvědomíte si, že nevlastníte telefon. Zazvoní znovu.

Nevíte, co máte dělat. Potom si vzpomenete, že ano, vlastníte telefon. Proč byste ho neměli? Každý má telefon!

Telefon stále zvoní. Ha ha ha ha ha! Bylo to od vás hloupé, myslet si, že žádný nemáte. Znovu zazvoní.

Usmějete se, pokrčíte rameny a zvednete zvonící telefon. Pořád je tma.

“Haló?” řeknete.

“Čekají na vás,” sdělí vám šeptající hlas neurčitého pohlaví. “Nastal váš čas,” řekne.

Rozsvítíte světlo. Znovu se zasmějete a podivíte se, proč vám trvalo tak dlouho rozsvítit. “Páni, tady byla tma!” pomyslíte si.

“Haló?” zeptá se hlas.

Zavěsíte, jste rádi, že jste si alespoň nezapomněli koupit pomerančový džus Tropicana.

Čistý, prémiový pomerančový džus Tropicana je vyráběn jen z těch nejčerstvějších pomerančů, bez přidaných příchutí nebo konzervantů

A také byste si měli zařídit caller ID! Je 21. století, jak je možné, že ho nemáte? Vážně, Tropicana.

Tohle právě přišlo: dva další školáci byli toto ráno napadeni divokými psy poblíž hřiště Night Valeské základní školy. Jeden z chlapců byl odvezen do Night Valeské nemocnice s léčitelným zraněním nohy.

Ten druhý chlapec, jak rozumíme, byl nezraněn, protože byl hodnější a andělé ho měli raději.

Také jsme dostali potvrzení, že se hrstka prašivých vořechů vloupala do centra pro seniory, ukradla jim televize a odpojila internet.

Tohle se nám vymyká z rukou, dámy a pánové. Nemůžeme prostě kvůli těm divokým psům žít ve strachu o naše bezpečí. Kdybyste mi proto dovolili krátkou redakční zprávu:

Za prvé, prosím, nechte svoje mazlíčky kastrovat. Je to levný a rychlý proces. Můžete vzít svého psa nebo kočku do Night Valeského Spolku pro ochranu zvířat, vašemu místnímu zvěrolékaři nebo do pizzerie Big Rico’s. Rico ve volném čase studuje taxidermii, takže rád pomůže jak jen bude moci.

Zadruhé, mnohé z těchto psích smeček jsou tvořeny psy, kteří nebyli vychováni k lásce, ale k souboji. Cvičitelé tyto psy učí vše od jujitsu, přes kickboxing až po práci s nožem. To je prostě nepřijatelné. Souboje psů jsou nelegální, kruté ke zvířatům a nebezpečí vůči společnosti, když nejsou uvázaní.

Ale my tady v Night Vale jsme silná, semknutá komunita. Musíme povstat proti násilí!

Naše město bylo založeno mírumilovnými imperialistickými uchvatiteli, kteří, ve snaze uniknout daním, ovládli potenciálně násilnou rasu domorodců a založili toto krásné město na základech rodiny, statečnosti, stavby plotů a přátelské propagandy.

Nezapomeňme na odvěké městské motto: “Nemáme se čeho bát, kromě nás. Jsme bezbožní, hrozní lidé. Bojme se sami sebe v tichosti. Shlédni, Night Vale, shlédni a zapomeň na to, cos provedlo!”

To je motto odhodlané, spojené komunity.

A nyní, počasí!



Dámy a pánové, dobrá zpráva! Starostkoa Pamela Winchellová před chviličkou svolala tiskovou konferenci a ohlásila konec hrůzovlády té naší psí smečky.

The mayor announced that the dogs were not actually dogs, just some plastic bags caught in the breeze that people mistook for wild dogs.
Starostka prohlásila, že psi nebyli ve skutečnosti psi, ale byly to jen nějaké igelitové sáčky unášené větrem, které si lidé spletli s divokými psy.

“V Night Vale nejsou žádní divocí psi,” řekla. “A i kdyby byli, byli by to roztomilí malí pejsci s ohromnýma, prázdnýma očima a jazyky jako mucholapkami.”

Igelitové sáčky byly mezitím bezpečně navráceny do Parku pro psy, ze kterého přišly, a který má zůstat nepoznatelným a nepamatovaným.

Novináři se zeptali na zranění a následky zločinů z dnešního rána týkajících se psí smečky; starostka odpověděla prázdným strnulým pohledem. Záhy otřesla pódiem z jeho základů a šeptala skrz sevřené zuby, “Igelitové sáčky. Igelitové sáčky.”

Šerifova tajná policie potom eticky vykopala dav reportérů a něžně je pobízela pepřovými spreji. Většina z nich byla mírumilovně odvedena v poutech a s černými pytli přes hlavu.

Díky bohu, že to bylo všechno jenom nedorozumění!

Drazí posluchači, nechci říct, že jsem vám to říkal, ale neměl jsem pravdu, když jsem řekl, že jsme odhodlané, houževnaté malé městečko? Tváří v tvář divokým bestiím jsme se nerozpadli, nepovolili jsme. Stáli jsme, z očí do očí zírali na násilí, a ono mrklo jako první. Stůj hrdě, Night Vale!

Bojte se uvnitř, samozřejmě - jste, koneckonců, příčinou svého vlastního pádu - ale hrdě stůjte proti predátorům, kteří by mohli ublížit vaší rodině.

A tohle byla naše show! Děkuji za váš poslech, posluchači!

Zůstaňte naladěni na oblíbený pořad s radami Dr. Brandona. Tento týden vám Dr. Brandon v krocích poradí, jak si vyndat apendix bez chirurgie.

Dnešní obloha je jemná, chvějící se zelená. Vítr je klidný, ale připravený. Vyspěte se, Night Vale, ale nezapomeňte snít.

Dobrou noc.

Dnešní přísloví: Jezení masa je těžké mravní rozhodnutí, protože to maso je ukradené. Měli byste se omluvit.


Žádné komentáře:

Okomentovat