neděle 17. srpna 2014

Epizoda #2 - Zářící mrak

Poušť se zdá ohromná, dokonce nekonečná a stejně nám vědci říkají, že někde, prý i teď, je sníh.

Vítejte v Night Vale.


Sekce Navštívitelné na Turistické tabuli Night Vale odstartovala s plakáty povzbuzující lidi, aby vzali svoje rodiny na výhledovou procházku po stezkách Radonového kaňonu. Jejich heslo? “Výhled je doslova dechberoucí.” Plakáty budou umisťovány na policejních stanicích a obchodech s jogurtem v nejbližších městech, spolu s rozdáváním plastového ložního prádla a dýchacích přístrojů.

A nyní, aktuální zprávy.

Viděl jste někdo z vás posluchačů ten Zářící mrak, co se pohybuje ze západu? Tak John Peters - však víte, ten farmář - ho viděl dnes ráno nad západním hřebenem, říkal, že by si myslel, že je to západem slunce, nebýt té denní doby. Podle všeho mrak září v různých barvách, které se možná mění s každým pozorovatelem, i když každá hlášení popisují hluboké pískání, když se přibližuje. Už byla Zářícímu mraku připsána jedna smrt. Ale poslouchejte, pravděpodobně to nic není. Kdybychom měli vylidnit město kvůli každé záhadné události, ke které byla připsána alespoň jedna smrt, nikdo by neměl na nic čas, že? To je co říká Šerifova tajná policie a já souhlasím. Ale i přes to, asi bych nechodil tak daleko a schvaloval jejich návrh běžet přímo k mraku, vřískat a mávat rukama, jenom abychom viděli, co to udělá.

Apačský stopař - a já připomínám, že je to ten bílej chlápek, co nosí tu velkou a pohádkově nepřesnou Indiánskou čelenku - oznámil, že našel nějaký znepokojivý důkaz, co se týče nedávného incidentu na poště Night Vale, která byla zapečetěna městskou radou poté, co odtamtaď byl před pár týdny slyšet ohromný křik. Řekl, že pomocí starověké indiánské magie proklouznul ochrankou na poštu a zjistil, že tam jsou všude rozházeny dopisy a balíčky jako po vichřici, že tam zapáchá spálené maso a že na stěně byl nápis krví “Další příjdou, a to brzy.” No můžete uvěřit tomu, že ten týpek řekl, že použil indiánskou magii? To je debil.

Máme tu něco divného. Tady na rádiové stanici nám v koupelně levituje kocour. Vypadá naprosto šťastně a zdravě, ale vznáší se asi čtyři stopy vysoko vedle umyvadla. Nevypadá to, že by byl schopný se ze svého místa pohnout. Když ho hladíte, přede, a když si stoupnete dostatečně blízko, začne se k vám lísat jako normální kočka. Naštěstí, protože je hned vedle umyvadla, bylo celkem lehké mu zanechat nějakou vodu a jídlo tak, aby se k němu dostal a je milé mít na stanici zvířátko. Přeju si sice, aby nebyl chycen v létajícím vězení na pánských záchodech, ale poslouchejte: žádné zvíře není perfektní. Stane se perfektním když se naučíte přijmout ho pro to, čím je.

A nyní, zpráva od našich sponzorů.

Vydal jsem se na procházku na chladné písečné duny, křehká tráva přerostlá a nade mnou na nočním nebi, nade mnou jsem uviděl. Trpká chuť nezralých broskví a vůně, kterou jsem nemohl zařadit ani jí utéct. Vzpomněl jsem si na jiné časy, kdy jsem nemohl utéct. Vzpomněl jsem si na jiné vůně. Měsíc se plazil jako poraněné zvíře. Svět se točil jako by ztratil ovládání. Soustřeď se jenom na dýchání a nech plavat představy o výživě a budících. Vydal jsem se na procházku na chladné písečné duny, křehká tráva přerostlá a nade mnou na nočním nebi, nade mnou jsem uviděl.

Tuto zprávu vám přinesla Coca Cola.

Městská rada, ve spolupráci s vládními agenty z nejasné, přesto hrozivé agentury, žádá všechny občany, aby se zastavili dnes večer v sedm v tělocvičně Základní školy Night Vale kvůli stručnému dotazníku o záhadných věcech, která definitivně nikdo neviděl a o podivných myšlenkách které v žádném případě nikoho nenapadly, protože všichni z nás jsme normální a nebýt by z nás dělalo vyvržence z naší vlastní komunity. Pamatujte: Pokud něco uvidíte, nic neříkejte a pijte na zapomnění.

Chlapecký skaut Night Vale oznámil lehké změny v jejich hierarchii, který nyní bude následující: Zelenáč, Skaut, Orlí skaut, Skaut paktu krve, Divný skaut, Neohrožený skaut, Temný skaut, Obávaný skaut a konečně, Věčný skaut. Jako vždy, přihlášení je automatické a náhodné, takže se dívejte po fialové obálce, která vám dá vědět, že váš syn byl zvolen pro proces.

Tohle pravděpodobně nic není, posluchači, ale John Peters - však víte, ten farmář - nahlásil, že Zářící mrak je přímo nad Starým městem Night Vale a vypadá, jako by z něj pršela malá stvoření. Pásovci, ještěrky a pár vran - takové věci. Naštěstí, vypadá to, že zvířata jsou už mrtvá, takže Oddělení kontroly zvěře Night Vale řeklo, že by měla být facka to uklidit. Stačí hodit je na Věčnou zvířecí hranici v Mission Grove parku, takže pokud je to to nejhorší, co pro nás Zářící mrak má, říkám, jděte a udělejte svojí denní pochůzku. Jen si s sebou vezměte dobrý, silný deštník schopný unést padající zvířata do dejme tomu deseti liber. Více k zářícímu mraku jak pokračuje v plazení se po našem nebi. A hele, mám tip: Vezměte svoje děti ven a využijte toho, že Mrak neustále mění odstíny, k učení barev. Je to zábava a krásný příklad použití znalostí v reálném životě.

Poplach: Šerifova tajná policie hledá uprchlíka jménem Hiram McDaniels, který uprchl z vazby včerejší noc po té, co byl v devět večer zatčen. McDaniels byl popsán jako pětihlavý drak, zhruba osmnáct stop vysoký, s většinou zelenýma očima a hmotností kolem 3600 liber. Je podezřelý z pojišťovacího podvodu. McDaniels byl zastaven včera v noci za rychlost a Tajná policie ho začala podezřívat, když jim údajně dal falešný řidičský průkaz pro pětistopého muže jménem Frank Chen. Poté, co zjistili, že Frank je ve skutečnosti pětihlavý drak z místa mimo náš malý svět, Tajná policie prohledala McDanielsovo vozidlo. Zástupci organizace místního občanského práva protestovali, že strážníci neměli právo na prohledávání vozidla, ale ustoupili, když jim bylo připomenuto úředníky Šerifovy tajné policie, že náš dystopijní soudní systém bude dodržovat jakékoliv staré autoritativní pravidlo vymyšlené za pochodu zbraně-nosícími lupiči Stínové vlády bez dozoru. Tajná policie říká, že McDaniels utekl z vazby chrlením ohně z jeho fialové hlavy a byl naposledy viděn jak létá a ječí nad Red Mesou. Tajná policie se ptá na tipy vedoucí k zatčení Hirama McDanielse. Připomínají vám, že by jste se k němu neměli přibližovat, protože je doslova pětihlavý drak. Pokud máte nějaké informace, kontaktujte Šerifovu tajnou policii . Ptejte se na důstojníka Bena. Pomocníci dostanou jedno razítko na jejich kartu Ostražitého občana. Posbírejte pět razítek a dostanete imunitu proti stopkám na jeden rok.

A nyní se podíváme na obecní kalendář.

V sobotu bude veřejná knihovna neznámá. Občané zapomenou, že knihovna existuje od soboty v šest ráno do jedenácti večer. Knihovna bude pod určitým druhem renovací. Není důležité, jakých renovací.

Neděle je Puntíkový den! Pamatujte, červené puntíky na to, co milujete, modré na to, co ne. Promíchání může způsobit trvalé následky.

V pondělí, Louie Blascoe nabízí lekce bluegrassu v zadní části Louieho Hudebního obchodu. Samozřejmě, obchod shořel před lety a Louie opustil město hned poté, co získal peníze z pojišťovny, ale vzkazuje, že si máte přinést svůj nástroj k popelavé trosce, tam kde dříve obchod stál a předstírat, že je někde ve tmě a učí vás. Cena je $50 za hodinu s možností platit předem.

Úterní odpoledne se připojte k Night Vale PTA (Parent-Teacher Association, Sdružení rodičů a přátel školy, pozn. překl.) na prodej pečiva na podporu Občanů pro Krevní vesmírnou válku. Výdělek půjde na vývoj neutronové bomby a nasazení našich spojenců mimo sluneční soustavu.

Středa byla zrušena vzhledem k chybě v plánování.

A ve čtvrtek je koncert zdarma. A… to je vše, co tu mám napsáno.

Nový ohlas od Johna Peterse - však víte, toho farmáře? Vypadá to, že se Zářící mrak zdvojnásobil, obklopujíc celý Night Vale v jeho divném světle a hučící písničce. Administrátor Malé Ligy oznámil, že budou pokračovat ve hře, přestože bude přes hřiště postaven přístřešek kvůli zvětšujícímu se množství padajících mrtvol zvířátek. Měl jsem několik hlášení, že lev, jako ten druh který byste našli na sluncem spálené pláni v Africe nebo v pomočené ohradě v místní zoo, spadl na vrchol Obchodu White Sand Ice Cream. Obchod nabízí máčené kornoutky zdarma komukoliv, kdo vymyslí, jak tu věc sundat.

Šerifova tajná policie zřejmě začala řvát na Zářící mrak otázky, ve snaze zjistit, co přesně chce. Zatím Zářící mrak neodpověděl. Zářící mrak s námi nepotřebuje rozmlouvat. Necítí tak, jako my prťaví lidé cítíme. Nemá potřebu pro myšlenky nebo city lásky. Zářící mrak prostě je. Všechna sláva Zářícímu mraku, všechna sláva.

A nyní, otroci Mraku, počasí.
 [Sattelite High - The Bus Is Late]

Omlouvám se, posluchači. Nejsem si jistý, co se stalo v předcházející části vysílání. Jako ve “vážně si nepamatuju co se stalo”. Snažil jsem se přehrát pásky, ale všechny jsou prázdné a slabě voní vanilkou.

Zářící mrak se mezitím přenesl. Teď už je to jen zářící tečka v dálce, bzučící si k východu k neznámému cíli. Nikdy nemusíme plně porozumět, nebo vůbec porozumět co to bylo a proč to vysypalo tolik mrtvých zvířátek na naše městečko. Ale, a tady budu trochu osobní, to je podstata života, ne? Občas projdete přes věci, které vám v tu chvíli připadají obrovské, jako tajemný zářící mrak hltající vaše celé městečko. Zatímco ty události probíhají, připadají vám jako jediná věc, na které záleží a můžete si jen těžko představit, že je tam venku svět ve kterém se může dít něco jiného. A pak se Zářící mrak přenese. A vy se přenesete. A ta událost je za vámi. A můžete zjistit, že s ubíhajícím časem si to pamatujete méně a méně - nebo vůbec, v mém případě. A nezůstane vám nic, kromě silného udivení nad prchavou povahou i těch nejdůležitějších věcí v životě a ta slabá, ale hezká vůně vanilky.

Drazí posluchači, tady je seznam věcí. Emoce kterým nerozumíte při pozorování západu slunce. Ztracená zvířátka, nalezena. Ztracená zvířátka, nenalezena. Tajné město ztracených zvířátek na měsíci. Stromy které vidí. Restaurace které slyší. Nicota která přemýšlí. Tvář zčásti viděná těsně před usnutím. Chvějící se ruce natahující se k zoufale potřebným věcem. Sendviče. Ticho, když by měl být hluk. Hluk, když by mělo být ticho. Nic když chcete něco. Něco, když jste si mysleli, že tam nic nebylo. Průhledné plastové eurofólie. Parfémované čistící ubrousky. Pořádný slejvák. Noc. Odpočinek. Spánek. Konec.


Dobrou noc, posluchači.

Dobrou noc.


Dnešní přísloví: Muži jsou z Marsu; ženy jsou z Venuše; Země je halucinace; vysílání jsou sny.


***
Vytvořili Commonplace Books, napsali Joseph Fink a Jeffrey Cranor. Hudba: Disparition (disparition.info). Počasí: “The Bus Is Late (Waiting For The Bus In The Rain)” -Sattelite High. Více infromací na welcometonightvale.com, @NightValeRadio na Twitteru a Facebooku.

originální přepis v angličtině (odkazy na SoundCloud přidány):
http://welcometonightvaletranscripts.tumblr.com/post/53986582926/welcome-to-night-vale-episode-two-transcript

Žádné komentáře:

Okomentovat