úterý 19. srpna 2014

Epizoda #3 - Vedení stanice

Polární krajina je osvícena půlnočním sluncem. Povrch měsíce je osvícen tváří země. Naše malé městečko je také osvíceno, ale světly nad námi, která nedokážeme vysvětlit.

Vítejte v Night Vale.



Denní listy Night Vale oznámily, že publikační plán bude zkrácen na pondělí až čtvrtek, kvůli ekonomickému poklesu a masivnímu odmítnutí ze strany gramotné populace. Čtvrteční denní tisk se bude nyní nazývat Víkendová edice a v neděli budou novinové stánky - normálně zaplněné důležitým tiskem - zaplněné dvouprocentím mlékem.

Na otázku “Proč mléko?” nakladatelský redaktor Denních listů Leanne Heart řekl, “Je důležité, abychom udržovali nestranný přístup k hlášení zpráv.”

Obchodní sdružení Night Vale hrdě oznamuje nový Stadion Night Vale vedle Přístavu a Nábřežní rekreační oblasti Night Vale. Na stadionu bude 50 000 míst k sezení, ale bude uzavřen všechny noci v roku kromě 10. listopadu, kvůli výročnímu Průvodu záhadných zakápěných postav, při kterém se naše oblíbené Zakápěné postavy - ty, které číhají pod skluzavkou na hřišti základky Night Vale, ty, které se pravidelně scházejí v Parku pro psy a ty, které příležitostně ukradnou miminka (a my z důvodu, který nikdo nedokáže pochopit, stojíme při tom a necháme je to dělat) - všichni z nich budou pochodovat Stadionem Night Vale.

Řeknu vám, s těmihle novými budovami to bude docela slibná podívaná.

A potom to slibuje být rozsáhlé, temné a ozvěnné místo pro dalších nedůležitých 364 dní v roce.

Tady na rádiové stanici je zase období vyjednávání smlouvy s vedením stanice! To je vždycky zajímavá doba. Teď mi samozřejmě není povoleno zacházet do detailů, ale vyjednávání je ošidné, když vám nikdy není povoleno vidět, s kým vyjednáváte.

Vedení stanice zůstává vždy uvnitř jejich kanceláře, komunikující s námi pouze přes zalepené obálky které jsou vyplivovány zpoza dveří jako slunečnicové jadérko skrze zuby. Poté, abyste mohli odpovědět, prostě nějak zařvete na zavřené dveře a doufáte, že to vedení uslyší.

Někdy můžete vidět přes matné sklo pohyby, velké posunující se tvary, zvláštní úponky šlehající vzduchem.

Z architektonického hlediska, zřejmá velikost kanceláře vedení nedává vzhledem k velikosti budovy fyzicky žádný smysl, ale lze to těžko říct, když nikdo kancelář ve skutečnosti neviděl - jenom její průhlednost.

Podívejte se, pravděpodobně jsem toho řekl přílis mnoho. Můžu z konce haly vidět, že zpoza dveří právě vyletěla obálka. Jen aby to nebylo další rekvalifikační zasedání lidských zdrojů v temné budce. Uugh!

Ale co můžu říct? Jsem reportér celým srdcem. Nemůžu nehlásit.

Och, bože...

Přejděme k sedmidennímu výhledu.

Vaše předpověď denních odstínů nebe:

Pondělí: Tyrkysová

Úterý: Šedohnědá

Středa: Drozdí vajíčko

Čtvrtek: Tyrkysová/šedohnědá

Pátek: Uhelný prach

Sobota: Uhelný prach s možností indigové v pozdním odpoledni

Neděle: Prázdnota

Městská rada mě požádala abych vám všem připomněl novou kampaň na úklid odpadu: Night Vale je náš domov. A kdo chce nechávat odpadky všude po domě? Házejte to do popelnic, posluchači! A pokuď uvidíte povalující se odpadky, zvedněte je a vyhoďte je. Udělejte svou část.

Pokud tedy ty odpadky nejsou označené malou červenou vlaječkou. Rada mě požádala abych vám všem připomněl, že jakékoliv odpadky označené malou červenou vlaječkou nejsou určeny ke zvedání ani k přibližování se.

Pamatujte na heslo: “Žádná vlaječka? Jde do tašky. Červená vlaječka? Utíkej!”

Posluchači, právě se zabýváme početnými hlášeními že knihy přestaly fungovat. Vypadá to, že knihy po celém Night Vale prostě přestaly fungovat. Vědci studují jednu z rozbitých knih, aby viděli, jestli mohou porozumět přesně o co tady jde.

Přesný problém nám není v současné době úplně jasný, ale některá používaná slova jsou “jiskry,” “vůně masa,” “kousání,” a “smrtící plyn.” Pro vaše vlastní bezpečí, prosím nepokoušejte se otevřít knihu dokud nebudeme mít více informací k povaze a příčině těchto problémů.

Městská rada poskytla jenom stručné prohlášení uvádějící, že se jejich postoj ke knihám nezměnil a že, jako vždy, věří, že knihy jsou nebezpečné a nevhodné a neměly by zůstávat v soukromých domech.

Další varování pro obyvatele Night Vale: Zdroje říkají že Obchod s použitým a zlevněným sportovním zbožím na Flint Drive je zástěrkou Světové vlády. To je založeno na rozsáhlé studii tohoto místa a také, protože se tam nachází heliport pro černé helikoptéry, které odtamtaď pravidelně odlétají a přistávají. Docela neobvyklé na Obchod s použitým a zlevněným sportovním zbožím. Vyslali jsme našeho učně Chada, aby se pokusil koupit tenisovou raketu - a už pár týdnů jsme o něm neslyšeli.

To mě přivádí k souvisejícímu bodu:

Rodičům učně Chada: S lítostí vám oznamujeme, že se váš syn ztratil při vykonávání povinností pro obecní rádio, a že nám bude chybět a nebude nikdy zapomenut. Nechť se všichni cítíte požehnáni, že máte rodinu kterou máte a pokud hledáte sportovní potřeby, podívejte se na Play Ball přímo u naší obecní rádio stanice Night Vale! Play Ball je jen zástěrka pro Šerifovu tajnou policii a tak mu můžete plně věřit.

Larry Leroy, venku na rohu města, nahlásil, že dnes do Night Vale přišel Creeping Fear. Cítil to prve jako mírné předtuchy, poté rostoucí obavy a konečně smrtelnou paniku. Přešlo to z něj na pracovníky na parkovišti, kteří se krčili za jejich auty a házely obavuplné pohledy na prázdné nebe.

Nepostihlo to Stařenku Josie, pravděpodobně kvůli její andělské ochraně ale šlo to odtamtuď ke zbytku města, dokud jsme se všichni neklepali v očekávání hrozné věci, kterou jsme ještě nemohli vidět.

Já sám jsem byl zamrzlý, jist, že jakýkoliv pohyb by vedl ke smrti; že jakékoliv slovo by mohlo být moje poslední.

Samozřejmě, mohlo to být taky vyjednávání smluv s vedením stanice a ta ohavná obálka, kterou jsem právě obdržel.

A taky bojuju s Lymskou boreliózou.

Mezitím, Creeping Fear přešel, nejdříve zanechávající Larryho Leroye venku na rohu města a poté Parkoviště, kde se vrátili zpátky k nabízení mírně použitých aut za dostupné ceny a konečně ten zbytek nás - kteří jsme se mohli vrátit k žití s vědomím, že každou chvíli budeme buď žít nebo umřeme a nemá cenu hádat co z toho to bude.

Momentálně Creeping Fear půjde neznámo kam - doufejme, že do Dessert Bluffs. To by jim patřilo.

Dva bystrozrací posluchači poslali hlášení, že Carlos, náš zvědavý vědecký návštěvník, byl viděn jak si nechává své překrásné, překrásné vlasy ostříhat. Nechal si jeho nádherné vlasy ostříhat! Ostříhat! Ostříhat na krátko! Tak moc krátko od jeho perfektně vytvarované skvělé hlavy!

Posluchači, nejsem z těch, co šířili drby i když to je místní celebrita, ale prosím vysvětlete mi někdo, proč by si Carlos nechal vzít - zavraždit! - jakoukoliv část jeho hustých černých vlasů… Nemluvě o důstojných, i když předčasných pramíncích šedé na spáncích.

Který zrádný holič by souhlasil takové zkaženosti? Kdo by měl pouhé peníze, nebo i bezduchou radost ze zbavování našeho malého městečka takového jednoduchého, ale důležitého činu, jakým je ponuré obdivování Carlosova ohromujícího účesu.

Hlášení ze dvou nebojácných zdrojů říkají že to byl holič Telly. Telly, který má rád sporty a má plakáty hřebenů. Holič Telly je tedy ten kdo zradil naše městečko.

Holič Telly.

Je to holič Telly na rohu jihovýchodní páté ulice a Old Musk Road, s červenobílou točící se tyči a cedulí co říká “U Tellyho.”

Telly je asi 5 stop a 9 palců vysoký s malým knírkem a tlustým břichem. Mluví s přízvukem a pošklebuje se. Holič Telly tedy ostříhal Carlosovy překrásné vlasy. Podle hlášení.

Telly.

Nyní, než se seberu, podívejme se na dopravu.

Och, páni!

Teda, to vypadá docela dobře

Jop.

Anoooooo.

Okay, jak vidím, tak tam to taky není špatné.

Och! Ten gentleman musí zpomalit! Není to závod, příteli! Každopádně ne doslovný.

To byla doprava.

A teď na editoriál.

Nežádám moc laskavostí, drazí posluchači, to víte. Ale žádám všechny z vás teď abyste zařídili kampaň na psaní dopisů na vedení stanice, kteří nebyli… potěšeni mojí diskuzí jejich fyzických rysů a chování a teď mi hrozí ukončením mého pořadu - nebo možná mého života - na dobro. Jejich formulace byla … poměrně nejednoznačná.

Samozřejmě nebudeme schopni dopisy k vedení doručit přímo, per se nikdo nikdy neotevřel jejich dveře; ale můžeme obsah dopisů křičet před jejich kanceláří a my předpokládáme, že díky jejich anatomii, která počítá s ušima, budou moci slyšet to co chcete říci.

Takže pokud máte tento pořad rádí a rádi byste od něj slyšeli víc, musíme to od vás slyšet. Nechť je váš hlas slyšen tím cosi co leží za ztmavenými kancelářskými dveřmi.

Oh! Omlouvám se, drazí posluchači. Budeme zpátky po slovu od našich sponzorů.

Tento segment vám přináší Big Ricova pizza.

Posluchači, jsme pyšní na to že máme Big Rica jako sponzora našeho pořadu. V celém Night Vale nenajdete lepší podnik s pizzou než Big Rico.

Jednou v noci jsem se zastavil v Big Rico’s. Měl jsem chuť na výtečný plátek pizzy. A protože je Big Rico’s jediná pizzerie v Night Vale která neshořela k zemi v nevyřešeném případu žhářství (a zmínil jsem se že je to nejlepší pizza ve městě?), objednal jsem si jeden Rikův plátek se dvěma stejnými polevami.

A bože, byl jsem spokojený. Ta vůně byla báječná. Ta chuť byla také báječná. A ten plátek pizzy byl příjemně teplý

Bylo mi řečeno, že tam jedí zakápěné postavy; zaměstnanci vypadají jako by docela dost odvraceli jejich prázdné pohledy.

Dokonce i Městská rada projevila svojí velkou chválu Big Rico’s.

Všichni obyvatelelé Night Vale jsou pověřeni aby jednou týdně jedli v Big Rico’s. Byl by zločin neuposlechnout.

Big Ricova pizza. Nikdo nedělá plátky tak jako Big Rico, lidi! Nikdo.

A nyní, drazí, drazí posluchači… počasí.


[Chuck Brodsky - Bill and Annie]

Ahoj, publikum rádia

Přicházím k vám živě zpoza mého stolu, kam jsem si přitáhl svůj mikrofon a právě se skrývám v embryonální poloze.

Psali jste dopisy? Tak to už byste neměli dělat.

Vedení stanice poprvé co si pamatuji otevřelo dveře a teď se potulují po budově.

Nevím přesně, jak vedení vypadá, protože to už jsem se ukryl pod stůl a můžu jen doufat, že neposlouchají co se tady děje nebo jsem si právě zapečetil svůj osud.

Slyším jenom nějaké klapavé kroky a tiché syčení které zní jako - odpouštění páry.

Učeň se šel podívat, co vedení chtělo a nevrátil se. Pokuď jste příbuzní Jarryho Hartmana, odpoledního hlasatele v městském rádiu Night Vale, je mi srdečně líto vás informovat o tom, že je pravděpodobně mrtvý nebo alespoň hmotně vstřebaný na trvalo do vedení stanice.Učni Jerry a Chad nám budou chybět, ale určitě je uvidíme na Díkuvzdání při Soutěži zosobnění mrtvých občanů, která bude letos v klubovně zaměstnanců pod Obchodem Night Vale od jedenácti ráno do třičtvrtě na deset večer. Bude tam placený bar a dvě desky na Twister.

Uvidím, jestli dokážu udělat výpad na dveře.Pokud ode mě už neuslyšíte, bylo to opravdu potěšení.


Dobrou noc, Night Vale.

A sbohem!


Dnešní přísloví: V Pekle je speciální místo. Je opravdu trendy. Velice exkluzivní.


***
Vytvořili Commonplace Books, napsali Joseph Fink a Jeffrey Cranor. Hudba: Disparition (disparition.info). Počasí: "Bill and Annie" -Chuck Brodsky. Více infromací na welcometonightvale.com, @NightValeRadio na Twitteru a Facebooku.

originální přepis v angličtině (odkazy na SoundCloud a YouTube přidány):
cecilspeaks.tumblr.com/post/56852925173/episode-3-station-management

2 komentáře:

  1. Mohu se zeptat kdy bude přeložená další ˝epizoda˝ ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, další epizoda bude snad po víkendu, poslední dobou jsme nestíhaly :) doufám, že jsme nezklamaly a omlouvám se za pozdní odpověď, upozornění se mi mezi ostatními maily ztratilo :D

      Vymazat