neděle 12. října 2014

Epizoda #4 - Schůze Sdružení rodičů a přátel školy


Slunce už je tak, tak staré. Jak dlouho do studené smrti? Jak dlouho?

Vítejte v Night Vale.



Naše hlavní zpráva:

Schůze Sdružení rodičů a přátel školy včera večer skončila krveprolitím, když se otevřela trhlina v časoprostoru v posluchárně Rekreačního střediska na hlavní ulici, což uvolnilo pár zmatených a fyzicky agresivních pteranodonů. Zářící portál zůstal otevřený a nepřetržitě vřískal, bezbožný zvuk o kterém svědci říkají, že připomínal hlasité uličníky zachycené v kombajnu a poté zpomalené a zesílené přes nějaký druh jednoduchého, audio upravujícího softwaru zdarma.

Pteranodoni nejvíce útočili na ženy s brýlemi. Úřady si stále nejsou jisté proč, protože jediný expert na létající dinosaury v Night Vale, Joel Einsenberg, se stále nezotavil ze záchvatu z hrdelních pavouků z minulého roku.

Trvalo téměř hodinu ohradit zpanikařené bestie zpět do víru a obnovit schůzi, která byla z velké části o zvýšení cen za obědy a poté se změnila do obviňování a nadávání, protože Susan Willman nazvala Joshe, syna Diane Crayton “trochu obtloustlým” a že “možná potřebuje finanční podnět aby jedl méně”.

Podle tohoto reportéra je Susan Willman nebezpečně posedlá bestsellerovými Freakonomics knihami. Velmi nebezpečně.

Naštěstí, při incidentu nebyl nikdo zabit ani zraněn, i přesto experti z Timothy’s Auditorium Repair Contractors inc. odhadují škodu $750 000 na posluchárně Rekreačního střediska. A to započítávají dvojitá okna a doplňkové sezónní porady.


Máme tu znovu volební sezónu a vy víte, co to znamená! Šerifova tajná policie bude chodit sbírat určité členy rodin, takže každý bude volit pro ta správná sedadla a zabrání se tak zmatku. Tito členové rodin budou drženi v zabezpečeném a neznámém místě, o kterém každý ví, že jím je Opuštěná důlní šachta mimo město.

Ale nenechte se oblbnout tím názvem, posluchači; byla již po mnoho let používána pro tolik únosů a nelegálních věznění, že Opuštěná důlní šachta mimo město je vlastně celkem pěkné místo, včetně královsky velkých postelí, wifi zdarma a HBO. Také mučebních kabin, ale nemyslím si, že by je někdo donutil Radu použít.

Pamatujte, tohle je Amerika. Volte správně, nebo už nikdy neuvidíte své milované.

Tuto zprávu vám přinesla Městská rada.


Denní listy Night Vale dnes oznámily, že vzhledem k nedávnému ekonomickému poklesu začnou vkládat reklamy na titulní stránku. Jakékoliv podniky zaujaté ve vložení těchto Platinových prémiových reklam by měli kontaktovat šéfredaktorku Leannu Hart.

Hart zmínila, že také vytvořili “Napište svůj vlastní příběh do zpráv”, program pro zaujaté občany. Protože byl každý pisatel propuštěn, Denní listy potřebují tyto komunitní příspěvky, aby mohli zásobovat Night Vale důležitými zprávami a rubrikami.

První Platinová prémiová reklama bude viděna v pondělí a bude zobrazovat vyděšenou tvář kojence primáta spolu s naskládanou lžící, zbroušenou kamenem do neuhlazené špičky a titulkem „Raději použijte Tide.“

Hart také oznámila, že exploze z minulého roku, která zničila tiskárnu Denních listů, je stále naprostá nehoda a byla by ráda, kdyby jí obchodní zástupce z pojišťovny zavolal zpátky. Prosím, zavolejte jí zpátky.


Tohle mi právě přišlo:

Tajná policie vydala nové oznámení, vrhající mnohem více světla na incident z minulé noci ze setkání Sdružení rodičů a přátel školy. Hlasitý portál a následný dinosauří útok, který brutálně přerušil diskusi o opravách houpaček na hřišti základní školy, zůstal otevřený i dlouho poté, co si zaměstnanci Rekreačního střediska mysleli, že ohradili všechny z těch předků ptáků a úřady varují, že je na útěku stále alespoň jeden pteranodon.

Občané by se měli namazat slunečním krémem s nízkým ochranným faktorem a schovat se v dlážděné koupelně.

Několik zvědavých hráčů házené na hřišti vedle auditoria doopravdy nakouklo do portálu - jen aby viděli, co je na druhé straně víru - a vrátili se dramaticky změnění. Hráči zestárli o několik tisíc let, které se jim zdály pouze jako několik sekund. Tito hráči házené teď stojí na hranici zmoudřelých milénií a šíleně šílenými.

Protože psychologická a citová zranění už nejsou počítány na pojistku větší lékařskou komunitou, stále hlásíme nula zranění.

Dáme vědět více až vyjdou na povrch další detaily v našem velmi speciálním zpravodajství Útok pteranodonů na pokračování.

Jsme od dinosaurů v bezpečí? Rozhodně ne.

Městská rada mě požádala o přečtení následující zprávy.

Pokud si všimněte zvláštní aury kolem některého z těchto následujících objektu ve vašem domě: mixér, hlavice sprchy, pes, manžel, manželka, stůl, židle, klika, podlažní lišta, suvenýry nebo fotky z dovolené, jakékoliv sběratelské předměty (především ty znározňující nebo mající co dočinění s koňmi), DVD (především Cliffhanger, Něco na té Mary je a čtvrtou sérií Špíny BaltimoruThe Wire) a jakýkoliv salát z Kalifornie nebo Mexika, nahlaste se radě pro blíže neurčený trest.

Když už mluvíme o městské radě, tento týden bylo hlasováno o odstranění velkých olověných dveří ze severovýchodního konce Radonového kaňonu - vždyť víte, ta oblast pulzující zeleným světlem a tichým basovým bzučením.

Zastánci tohoto opatření vytvořili velký žlutý symbol s červenými písmeny kde je napsané: NEBEZPEČÍ, PLUTONIUM, NEOTVÍREJTE DVEŘE, NEBEZPEČÍ SMRTI


... jež je, v nejhorším, urážejícím trnem v oku, a v nejlepším, neoriginální sci-fi klišé.

Hodně obyvatelů Night Vale se setkání zúčastnilo, zahrnujíc, jak bylo řečeno, několik andělů - přestože žádný z nich nepřiznal jejich přítomnost na setkání Městské rady… Nebo na jakékoliv jiné akci, když už jsme u toho.

Stařenka Josie s opatřením souhlasila, přidávajíc, že olovo je nebezpečné pro zdraví a že ty staré dveře nejsou nic jiného než tikající časová bomba. Podle kroniky setkání řekla Josie, “Ty staré dveře. Ó, ty dveře! Někdo z nich dostane nějakou otravu olovem!”


Carlos, překrásný Carlos, tragicky zbaven jeho kadeří, byl dle hlášení jediným hlasem proti. Ale není jasné jestli doopravdy nesouhlasil s tímto opatřením, protože v kronice je jen že řekl, “Není čas. Žádný další čas,” do černého obdélníku v jeho ruce a potom z Kulturního domu utekl se zvířením vzduchu.

Podle stařenky Josie byl stále absolutně perfektní a voněl levandulovou žvýkačkou.


Více zdrcujících zpráv k pteranodonům. Pokorně nabízíme následující odvolání z našich předcházejících hlášení.

Tajná policie hlásí, že ty urážející bestie nebyly nakonec pteranodoni, ale pterodaktylové.

Navíc, pteranodoni ani nejsou dinosauři, jak bylo předtím zmíněno - jen okřídlení plazi, kteří žili asi 70 miliónů let po pterodaktylech.

A konečně, předtím jsme nahlásili nula úmrtí, přestože, ve skutečnosti, to číslo je spíš blíže 38.

Litujeme těchto chyb.


Je skoro fotbalová sezóna a Night Vale Scorpions se připravují na obranu titulu divize středních škol. Ale popravdě, dokud porazíme Desert Bluffs, fanoušci a zakápěné postavy to budou brát v klidu.

Trenér Nazr al-Mujahed řekl reportérům, že je zejména natěšený na pokrok, jaký juniorský quarterback Michael Sandero udělal mimo sezónu, poté co ho zasáhl ten vnímavý blesk a dal mu sílu dvou džípů a inteligenci Rene Descartese po těžkém otřesu mozků.

Ale pokud má Night Vale letos porazit svoje hořké protivníky a odvrátit vládou spravovaný mor, který následoval po prohře rekordu sezóny, Sandero si bude muset zlepšit přesnost. Loni Sandero dokončil pouze dva ze 130 pokusů - především protože byl v pokročilém stádiu dětské mozkové poruchy a protože byla jeho házecí ruka odebrána kvůli několika zpožděným knihám z knihovny.

Zřejmě ten mimosezónní blesk uzdravil Sandera z jeho nevyléčitelných onemocnění a soudem nařízených amputací a je připraven porazit Desert Bluffs, což je pravděpodobně ten nejhorší tým vůbec.

Bože, jsou strašní.


A nyní, editoriál.

Pojďme si na chvíli popovídat o etiketě bytových zařízení. No, já sám žiju v bytovém zařízení a je tu soucit a přijetí které musíte mít pro určitou úroveň nepříjemnosti. Lidé tu jsou blízko u sebe, takže tu budou některé věci které se jim nelíbí a stejně je musí nechat plavat.

Ale jiné věci jsou absolutně nepřijatelné.

Například, určitá úroveň podivného sálajícího světla nebo tepla na sdílených zdech je očekávána, ale jakýkoliv sliz, nebo viditelné membrány jsou neslušné a bezohledné k vašim sousedům. Bláboly, vytí a chorály v dávno mrtvých jazycích jsou jedna z těch věcí, které jsou v pohodě v jednu odpoledne, ale rozhodně nejsou v pořádku v jednu ráno.

Všichni jsme v tomhle spolu.

Vyhazujte odpadky do popelnic, ne do ulic vedoucích k popelnicím. Oblečte si něco, když stojíte před okny a nechte si jakékoliv rituály a šílené experimenty na denní dobu, kdy se nikdo nesnaží spát.

Nemusí to byt těžké.

Dnes tu máme neočekávanou zábavu, milí posluchači. Živě ve studiu tu je jedna ze záhadných Zakápěných postav, které můžeme často vidět ve městě. My jsme ho sem vlastně nepozvali, on tu na nás prostě čekal když jsme dnes ráno odemkli studio. Od té doby se nepohnul ani nepromluvil a budu upřímný: Já pouze hádám že on je “on”, protože tělesné rysy se těžko určují pod těmi róbami a tvář je celá schovaná ve stínu, tak prázdném a tak černém jako prázdnota vesmíru

Ale dobře, děláme rádio! Je na rádiové stanici. Pojďme se kouknout jestli by nám poskytl rozhovor.

Pane Zakápěná postavo, jak se dnes máte?

[elektrický šum]

Huh… dobře. Chcete komentovat nedávné rozšíření Zakázaného Parku pro psy?

[hlasitější elektrický šum]

Jakékoliv komentáře? Cokoliv co byste rád řekl prostému lidu Night Vale o vaší organizaci?

[ještě hlasitější elektrický šum]

Posluchači, vsadím se že to všichni slyšíte. Není to problém s vaším rádiem nebo s našimi vysílači. Zakápěná postava dělá tyto zvuky v našem studiu. Je to vlastně celkem ohlušující.

[přes šum téměř není slyšet následující odstavec]

Dobře! Nemyslím si že se chystá přestat a navíc začal levitovat, takže přejděme k počasí.

[“Closer" by The Tiny]

Dámy a pánové, právě jsme obdrželi slovo od Tajné policie, že trhlina v časoprostoru, která se otevřela na včerejší schůzi Sdružení rodičů a přátel školy, byla nakonec zapečetěna. Poslední chybějící pterodaktyl byl vrácen zpět do jeho vlastní časové linie do prehistorického Night Vale nebo Night Vale v alternativním vesmíru.

Tvorovo mrtvé tělo bylo nalezeno tucet yardů od vchodu do Parku pro psy, zbaveno veškerého masa, většina orgánů převrácena a navléknuta kolem odhalené lebky jako staromódní masná koruna, jako se nosila v 18. století náboženskými vůdci, kteří založili naše městečko.


Tělo dinosaura bylo navráceno do víru, brána byla zavřena a Schůze Sdružení rodičů a přátel školy byla přesunuta na příští úterý v 18:00. Schůze bude nadále promlouvat k důležitému problému batohů a jestli způsobují autismus.

Bude se také pořádat vzpomínková mše pro 38 rodičů a učitelů kteří ztratili život během útoků - následovaná tombolou. Pamatujte, vítězové musí být přítomni při tahání losů aby si mohli vyzvednout svoje ceny.

Městská rada a Tajná policie vydali připomenutí, aby občané Night Vale všech druhů a geologických ér nevstupovali, nedívali se, nebo nemysleli moc dlouho na Park pro psy. Toto připomenutí, říkají, se vůbec nevztahuje na cokoliv co se dnes mohlo nebo nemuselo stát.

Program následuje dál, zůstaňte naladění pro náš hodinový speciál, “Morseovka pro trumpetové kvintety”.

A posluchači, Night Vale je starověké místo, plné historie a tajemství - jak nám bylo dnes připomenuto. Ale je to také místo přítomného okamžiku, plného života a nás.

Pokud slyšíte můj hlas, tak víte: ještě nejsme historie. Právě se dějeme. Jak je to zázračné?


Dobrou noc, posluchači.

Dobrou noc.


Dnešní přísloví: Co má ráno čtyři nohy, v poledne dvě a tři večer? Nevím, ale uvěznil jsem to ve své ložnici. Pošlete pomoc.


***
Vytvořili Commonplace Books, napsali Joseph Fink a Jeffrey Cranor. Hudba: Disparition (disparition.info). Počasí: “Closer" -The Tiny. Více infromací na welcometonightvale.com, @NightValeRadio na Twitteru a Facebooku.

originální přepis v angličtině (odkazy na SoundCloud a YouTube přidány):
http://cecilspeaks.tumblr.com/post/56883844013/episode-4-pta-meeting

6 komentářů:

  1. Je to geniálne :D Prosím pokračuj v preklade a dakujem veľmi pekne :D :3

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasim pokračujte dál , už je to dloho co ste něco přeložili , ale já to chápu , vždyť se nestaráte jen o to .

    OdpovědětVymazat
  3. Bude někdy nějaký nový překlad?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel to moc nevidím :( možná se k tomu dostanu teď o prázdninách, ale to je vše jenom ve hvězdách. stále hledáme překladatele, viz. nejnovější příspěvek :)

      Vymazat
    2. Ahoj, bude někdy nějaký nový překlad?

      Vymazat
    3. pokud se zde neobjeví nějaký nový překladatel, tak o tom pochybuji. ráda bych překládala, ale zabere to hodně času a zadarmo ani kuře nehrabe :/

      Vymazat